The proposal concerns the design of a house in Penteli. The plot is characterized by strong slope and high planting.

The architectural composition takes advantage of the panoramic view of the city at the highest point of the plot and is focused to the placement of the different functions to separated volumes. The building is located at the highest point and consists of a base on which a rectangular volume is placed and acts like a screen to the view of the city. The base houses the bedrooms and the living spaces are placed on the screen volume. A third prism makes the connection between the base and the screen volume and houses the staircase and the central entrance of the residence. The composition of the volumes makes a monolithic system that also acts as a sculpture in relation to the high trees and at the same time it becomes a part of the plot.

 A yard with a swimming pool is located on the ground floor and gets private from the public space due to the high planting. The yard penetrates centrally into the building volume and creates a patio, as an extension of the entrance space.

The ground floor façade is covered of wooden movable panels that improve the shading conditions of the bedrooms and make them able to extend to the yard.

The highest level of the staircase volume houses a loft that acts as an office space and also an observation point of the city.

Project:House in Penteli
Location:Penteli, Athens, Greece
Year:2018 - 2019
Type:Residential - Urban
Design Team:Aristides Dallas, Katerina Bali, Rafail Sergios, Georgia Salta
Structural study: Emmanouil Roditis
Mechanical study: Evangelos Tentis
Status: Permit

The proposal concerns the design of a house in Penteli. The plot is characterized by strong slope and high planting.

The architectural composition takes advantage of the panoramic view of the city at the highest point of the plot and is focused to the placement of the different functions to separated volumes. The building is located at the highest point and consists of a base on which a rectangular volume is placed and acts like a screen to the view of the city. The base houses the bedrooms and the living spaces are placed on the screen volume. A third prism makes the connection between the base and the screen volume and houses the staircase and the central entrance of the residence. The composition of the volumes makes a monolithic system that also acts as a sculpture in relation to the high trees and at the same time it becomes a part of the plot.

 A yard with a swimming pool is located on the ground floor and gets private from the public space due to the high planting. The yard penetrates centrally into the building volume and creates a patio, as an extension of the entrance space.

The ground floor façade is covered of wooden movable panels that improve the shading conditions of the bedrooms and make them able to extend to the yard.

The highest level of the staircase volume houses a loft that acts as an office space and also an observation point of the city.

READ MORE

Project:House in Penteli
Location:Penteli, Athens, Greece
Year:2018 - 2019
Type:Residential - Urban
Design Team:Aristides Dallas, Katerina Bali, Rafail Sergios, Georgia Salta
Structural study: Emmanouil Roditis
Mechanical study: Evangelos Tentis
Status: Permit

RESIDENCE IN PENTELI